Door Quincy van den Berg op 10 maart 2024

Rachida & Annet over Internationale Vrouwendag

Vrijdag (8 maart) was het Internationale Vrouwendag. ‘Onze powervrouwen’ Rachida Issaoui en Annet de Raadt waren weer actief deze dag. De ervaring van Rachida en Annette over afgelopen Internationale Vrouwendag, over de positie van vrouwen en de strijd die zij voeren voor inclusie lees je hier:

“Wij vrouwen empoweren elkaar!” – Rachida

Vanuit de griffie werd er vrijdag een gezellige avond georganiseerd voor de vrouwen van de raad en het college.

Een avond met power. Ik ontmoette mijn blind date Silvana. Ik ben na mijn oproep via social media aan haar gekoppeld door @dolapyavuz die vorig jaar met me mee ging. Silvana is een sterke vrouw en ze heeft veel meegemaakt, maar alles wat ze meemaakte maakte haar sterker. Toen ze haar verhaal deelde deed ze me denken aan een tijgerin die vecht voor haar welpen.

We hoorden vanavond veel verhalen van vrouwen uit alle windstreken. Vrouwen die veel hebben meegemaakt. En zeer veel kennis en kunde hebben, maar door taalbarrière extra moesten knokken. Maha met haar mooie stem die zei: ” Ik hou van praten en zingen” dus dat ben ik gaan doen. De taal leren en zingen. Zij heeft de boodschap van het leven begrepen. Doen wat je hart je ingeeft en vechten voor jezelf. Maha mist haar ouders om zich heen en dat was een rode draad van deze avond. Dat was in het begin ook zo voor Aziza, nog zo’n powervrouw die zonder familie  heeft geknokt voor haar en haar zoon en een onderneming is gestart Be Aziza! aan de wiekslag in Amersfoort.

Ik sprak nog meer mooie leuke vrouwen.vrouwen die niet bij de pakken neerzitten, bereid zijn de handen uit de mouwen  te steken en te knokken.

Ik ben ook blij dat ik met mijn collega raadsleden en wethouder Michelle Paffen-Zeenni namens het college deze mooie avond mocht beleven.

Vrouwen zijn mooie mensen, vooral omdat ze van pijn kracht maken! En natuurlijk niets beters dan je hart volgen en knallen.

Bedankt lieve Silvana voor de blind date 🙂

Bedankt alle mooie lieve vrouwen die ik vandaag zag en sprak. Het was een mooie internationale vrouwendag!

En ik ben blij dat ik een vrouw ben want wij vrouwen empoweren elkaar !

Dank griffie voor het organiseren!

“Ontdek je stem; blijf authentiek & volg je dromen“ – Annet

“Het is vandaag Internationale Vrouwendag” zei ik enthousiast bij ons thuis.

Zoonlief reageerde daarop met de vraag: “Wanneer is het dan Internationale Mannendag, mama”?

“Dat is het altijd”, grapte mijn man.

“Oh, dus vandaag hebben jullie – wijzend naar mij en zijn zus en zusje – meer recht dan het aanrecht”.

Zo grappen ze wat af als mannen onder elkaar; regelmatig nemen ze ons (als vrouwen) op de hak.

Mijn dochters en ik weten wel beter. Gelukkig bevinden wij ons thuis niet in een dergelijke positie, maar helaas is het voor veel vrouwen nog wel realiteit: vrouwen die er alleen voor staan en voor hun kinderen moeten zorgen, binnen worden gehouden en geen bewegingsruimte hebben om te gaan en te staan waar ze willen; om nog maar niet te spreken over vormen van geweld waar vrouwen vaker slachtoffer van zijn dan mannen.

In het Parkhuis te Amersfoort vierden we Internationale Vrouwendag met vrouwen van allerlei culturen: uit Marokko, Libanon, Kroatië, Iran, Ethiopië, maar ook uit Nederland: Tukkers, Mokumse en Amersfoortse vrouwen, enz. Wat een moedige vrouwen die hun levensverhalen in het openbaar deelden. Ik was geroerd. Tranen stroomden, maar ook omhelzingen van vrouwen onderling om elkaar op te vangen en te ondersteunen. De gastvrouw stelde de vraag: “Wat is je droom? Wat streef jij na in het leven?” Zo’n vraag hadden sommigen nog nooit van iemand gehad of over nagedacht. Hoe kan het ook anders als je in de overlevingsstand staat…

Wij – vrouwen – zijn sterk, dat bewijst al wel deze bijeenkomst. De wereld heeft (sterke) vrouwen nodig. Vrouwen die inclusie nastreven en anderen blijven inspireren.

Aandacht voor de positie van vrouwen en het belang van gelijke rechten is helaas nog steeds nodig. Het opkomen voor gelijke rechten begint bij opkomen voor jezelf en luisteren naar wat jij nodig hebt.

Ontdek je stem; blijf authentiek; volg je dromen.

De vrouwen in de gemeenteraad van Amersfoort doen het mijns inziens onderling goed.

Laten we elkaar blijven steunen waar nodig en houden van elkaars unieke talenten!

“You are not here to cry about the miseries of the human condition, but to change them when you find them not to your liking through the joy, strength and vitality that is within you”

– Jane Roberts –

In de krant…

Rachida Issaoui werd ook als één van drie bekende Amersfoortse vrouwen geïnterviewd door DeStadAmersfoort. Er werd gevraagd naar hun mening over de huidige positie van de vrouw en wat zij vinden van Internationale Vrouwendag. Lees het interview via DeStadAmersfoort: https://www.destadamersfoort.nl/lokaal/mensen/1012737/internationale-vrouwendag-in-amersfoort-er-gaan-veel-dingen-d

Quincy van den Berg

Quincy van den Berg

Elke inwoner van Amersfoort gun ik een veilige (woon)omgeving waar je je thuis voelt. Naast mijn werk als business consultant zet ik mij daarom in als fractiemedewerker en campagnecoördinator voor de Partij van de Arbeid in Amersfoort. Samen met de fractie wil ik mij inzetten voor u en andere inwoners van Amersfoort. Ik ben Quincy

Meer over Quincy van den Berg