Een van de onderwerpen die tegenwoordig behoorlijk in de politieke belangstelling staan, is het klimaat.
Het landelijke verkiezingsprogramma van de PvdA rept over een eerlijk en fatsoenlijk klimaatbeleid om de wereld van morgen ook gezonde en duurzame werk- en leefomgeving te kunnen bieden.
Hoe bereik je dit dan? Dat is niet zo simpel te zeggen en dat heeft ook te maken met de verschillende opvattingen binnen de politiek over hoe dit te bereiken, maar is ook sterk afhankelijk van het overheidsbeleid.
Waar we het wel over eens zullen zijn, is dat duurzame doelen alleen te halen zijn als we allemaal mee kunnen doen. En over dit laatste bestaan er wat mitsen en maren. Hoe realiseer je een duurzame woning zonder dat dit gepaard gaat met investeringen. Investeringen die wij lang niet allemaal zomaar kunnen doen. Als je alleen al kijkt naar de subsidieregeling van de Overheid, dan kom je er achter dat slechts dan subsidie wordt verkregen wanneer er twee maatregelen tegelijk (in ieder geval binnen een jaar) moeten worden gedaan. Dan heb je het niet over maatregelen die een schijntje kosten maar over maatregelen die zeker enkele duizenden euro’s kosten. Veel mensen kunnen dit niet betalen en lopen zo subsidie mis. Waar gaat dan de subsidie naar toe? Juist, naar degenen die het wel kunnen betalen. Eigenlijk geldt dit hetzelfde bij elektrische auto’s. Een Tesla rijder ontvangt veel subsidie, maar voor veel mensen is een elektrische auto in het algemeen helaas nog onbetaalbaar. De subsidieregeling zou uitgebreid moeten worden om meer mensen de mogelijkheid te geven voor de aanschaf van een duurzame auto. Dit is echter overheidsbeleid waar wij als lokale PvdA helaas weinig aan kunnen doen, dan toch vooral haar mening daarover kenbaar te maken.
Voor wat betreft het klimaat is het echt nodig dat wij aanpassingen doen om de klimaatdoelstellingen te behalen. De landelijke PvdA geeft in haar verkiezingsprogramma aan, dat zij dit wil nastreven door een hoge norm voor groen in de wijk te introduceren. Ook door een een hogere energiebelasting te introduceren voor grootverbruikers en een hogere korting voor normale huishoudens, dit gecombineerd met subsidies voor woningisolatie. Zo stimuleren we vergroening en houden tegelijkertijd de kosten voor de gezinnen in de hand. Er zou wat mij betreft goed gekeken moeten worden hoe de subsidieregeling eruit gaat zien, zodat ook de minst verdienenden met vaak slecht geisoleerde huizen de mogelijkheid krijgen om isolerende maatregelen toe te passen.
In Amersfoort is de laatste tijd vaak de gasloze wijk ter sprake gekomen. In dit verband wordt er vaak gesproken over biomassa. Een term voor het verbranden van materiaal zoals bijv. hout, dat wordt gebruikt om energie op te wekken en om de stad van het gas te krijgen. De stad Amersfoort wil uiterlijk 2050 volledig gasloos zijn en om dat te halen moeten er ieder jaar minstens 2200 huizen op een andere warmtebron worden aangesloten. Er is door de gemeente vergunning verleend voor de bouw van twee biomassacentrales, een centrale bij de Amarena en een in De Nieuwe Stad. De PvdA heeft aangegeven mee te gaan in de vergunningverlening voor deze twee centrales met daarbij de voorwaarden dat er niet meer biomassacentrales worden gebouwd in Amersfoort en dat er alleen maar snoeihout wordt gebruikt voor de verbranding. De PvdA Amersfoort ziet meer in energiewinning door geothermie of te wel aardwarmte. Dit onderwerp zal de komende tijd nog wel vaker op de politieke agenda terugkeren.
Bij bestaande wijken zouden de inwoners meer inspraak en daarmee participatie moeten verkrijgen hoe verduurzaming te realiseren zonder dat voorbij wordt gegaan aan welke investeringen dit voor hen meebrengt. Investeringen die wellicht moeilijk of zelfs niet haalbaar voor hen.
In de (pilot)wijk Schothorst-Zuid leverde overigens een peiling onder de inwoners op dat 80% van de inwoners niets zien in de toepassing van biomassa en het verbranden van hout. Ook landelijk woedt de discussie nog, want onderzoek wees uit dat het gebruik ervan onder de streep meer CO2 uitstoot dan een kolencentrale! De lokale PvdA dient zich daarom blijvend goed te laten informeren wat de uitkomsten van verdere onderzoeken zullen zijn en eventueel op basis van voortschrijdend inzicht haar mening bijstellen.
Duurzaamheid is een onderwerp dat de komende jaren meer en meer onderwerp van gesprek zal zijn in de politiek, ook in de lokale politiek. Om de doelstellingen te behalen zal er veel worden gevraagd aan investeringen door bedrijven en particulieren. De PvdA dient er alert op te zijn, dat voor iedereen de doelstellingen haalbaar zijn en vooral er voor te zorgen dat de inwoners kunnen participeren in het besluitvormingsproces. We moeten blijven streven naar een eerlijk en fatsoenlijk klimaatbeleid!
Bijdrage van Ineke Pongers
PvdA plek 5 van de kandidatenlijst.