Rachida was bij het congres “Jonge aanwas uit de criminaliteit” aanwezig. Het congres was in Arnhem. Rachida vertelt:
“Het was leuk om burgemeester en partijgenoot @ahmedmarcouch weer te zien en spreken en mooi hoe hij het congres op de eerste dag opende met een inspirerende speech. Ik vond de locatie heel indrukwekkend, namelijk in de Koepel “gevangenis”.
Ahmed Marcouch zei in zijn openingsspeech mooie woorden zoals o.a.: “De jongeren moeten niet geronseld worden, maar wij moeten ze ronselen voor een goede toekomst” en: “Net als een kuur van de dokter moeten we als het niet werkt iets anders proberen”. Hier doelde hij op maatwerk en dat professionals ook soms uit hun eigen hokje moeten treden en niet alleen de eigen taken blijven doen, maar soms ook een stap ernaast. En vooral het groter doel dienen en teamplay. Hier vertelde hij ook over zijn verleden als politieman in Amsterdam en hoe hij hier toen al mee omging.
Er waren nog heel veel sprekers uit verschillende gemeenten, maar ook ervaringsdeskundigen kwamen aan het woord. Er is veel zorg over de jonge aanwas. Door de minderjarige kinderen die de criminaliteit in worden getrokken en terecht
Criminelen gebruiken kinderen als soldaten om ernstige misdrijven voor hen te plegen. Waarom kinderen? Kinderen zijn bruikbare soldaten. Zo gemakkelijk manipuleerbaar en gehoorzaam. Doordat ze geen benul hebben van de dood zijn ze dapper en onbevreesd en ze zijn goedkoop, tevreden met weinig beloning. Aldus een rechercheur uit Amsterdam.
Deze woorden maakten diepe indruk op me.
Een jonge ervaringsdeskundige die jong dakloos raakte en geen netwerk had vertelde zijn verhaal. Zijn netwerk werden criminelen. Jaren zat hij in dat circuit. Gelukkig kwam het omslagpunt. Nu gaat het goed hij doet een opleiding en heeft een huis en een vriendin. Toen ik hem vroeg en heb je nu weer een familieband of een netwerk antwoordde hij: “Nee, ik vetrouw mensen niet meer door alles wat er in het verleden gebeurde”. Dat zette me ook wel aan het denken. Ik heb huiswerk te doen voor mijn eigen gemeente. Kwetsbare jongeren moeten we beschermen en de harde kern criminelen in de wijken? Aanpakken. “
Wanneer een jongerenwerk uit de wijk Presikhaaf zegt: “Ik zie de burgemeester meer dan mijn moeder” dan weet je dat deze burgemeester er werk van maakt in contact te treden met zijn mensen. Hij begeeft zich in de wijken.
Ahmed Marcouch is een voorbeeld. Als raadslid en professional wil ik ook graag dichtbij de mensen staan. Ik hoop dat dat lukt in mijn mooie gemeente Amersfoort.
Zoals Ahmed zei: “Het gaat niet om ons burgemeesters, wethouders, ministers etc” “Het gaat om de mensen, de kinderen”. Hij slaat de spijker op zijn kop.
Het gaat vooral om de kinderen, zij zijn de toekomst. Hier moeten we ons hard voor maken. We leven in tijden waar criminaliteit toeneemt. Armoede ons om de oren slaat. De maatschappelijke problemen groeien en capaciteitstekorten ook.
Laten we op onze kinderen letten. Niet alleen als leerkrachten, professionals en bestuurders, maar ook als ouders. Hou vooral in de gaten wat je kind in de wijk doet en met wie en vooral op het INTERNET!
Zoals mijn moeder ooit zei: “Dat internet is net een monster, het slokt mensen op”.
Ondermijning is ook een veelkoppig monster. En het internet is een walhalla voor criminelen.