Door Quincy van den Berg op 18 mei 2024

Mooie gesprekken over Europa!

Anna Koolstra sprak tijdens de bijeenkomst met GroenLinks-PvdA liefhebbers over Europa. Over de Europese Unie, de Europese Commissie, het werk van Europarlementariërs en ze gaf uitleg over wie wat doet.

In een gezellig huiskamersfeer bij café BijHein vertelde Anna over haar buitenlandse ervaringen (school en studie) en haar eerdere werkzaamheden in Brussel. Ze vertelde over hoe zij als ambtenaar van het ministerie van Binnelandse Zaken werkte aan wetgeving voor betaalbare woningen in Nederland.

Aanwezigen uit de zaal stelden mooie vragen. Bijvoorbeeld: “Hoe zit het met de twee ‘families’ in het EU-parlement?” GroenLinks stuurt haar verkozen kandidaten straks naar de Groenen, PvdA naar de Sociaal Democraten. Dit zijn de ‘grote fracties’ in het Europese parlement.
De Groenen bestaat uit partijen uit andere EU-landen die op GroenLinks lijken, de Sociaal Democraten bestaat uit partijen die op de PvdA lijken. Omdat de partijen in zo een fractie veel overeenkomsten hebben worden ze ook wel ‘een familie’ genoemd. Ze werken samen in het Europees Parlement om hun gemeenschappelijke doelen te bereiken.

Anna vertelt dat de GroenLinks-PvdA verdeling een beetje ingewikkeld is maar eigenlijk neer komt op meer invloed in Europa. Eén stem op onze partij betekent straks invloed bij twee fracties in Europa. Kandidaten van GroenLinks-PvdA willen na de verkiezing namelijk hetzelfde stemmen over voorstellen in het parlement. In welke Europese familie ze dan ook zitten.

Bert Veenstra zorgde voor een goed verloop de gesprekken zodat iedereen met een vraag deze kon stellen. Een van de andere vragen ging over de uitbreiding van Europa: ”Wanneer is Europa klaar met uitbreiden?” Anna vertelt dat dit vanuit sociaaldemocratisch oogpunt niet snel het geval is. Een eerlijke verdeling van kennis, inkomen en macht zijn sociaaldemocratische principes. Belangrijk voor onze groene strijd voor het klimaat. Dit stopt dus niet bij de grens. Of bij een bepaald aantal landen die lid is van Europa.

Na een korte pauze werd er een spoedcursus huis-aan-huizen gegeven door Quincy van den Berg. De deuren langsgaan is erg belangrijk voor de Europese verkiezingen. De opkomst is altijd erg laag en mensen vergeten te stemmen. Tijdens het huis-aan-huizen kunnen we de bewoners helpen herinneren naar de stembus te gaan.

Tijdens de workshop vertelden aanwezigen in groepjes aan elkaar waarom zij zich inzetten voor GroenLinks-PvdA. Quincy gaf de tip om dit te gebruiken in het gesprek aan de deur. Luister vooral naar wat de bewoner bij wie je aanbelt belangrijk vindt. Maar vertel ook wat jij belangrijk vindt en waarom jij daar in je vrije tijd als vrijwilliger aan de deur staat.

Help jij ook mee tijdens de campagne voor Europa? Kijk op onze campagne pagina wat je kan doen.

Quincy van den Berg

Quincy van den Berg

Elke inwoner van Amersfoort gun ik een veilige (woon)omgeving waar je je thuis voelt. Naast mijn werk als business consultant zet ik mij daarom in als fractiemedewerker en campagnecoördinator voor de Partij van de Arbeid in Amersfoort. Samen met de fractie wil ik mij inzetten voor u en andere inwoners van Amersfoort. Ik ben Quincy

Meer over Quincy van den Berg