De streek- en kasteelmusea nemen een speciale plek in in het Utrechtse erfgoedlandschap. Zij bewaren én vertellen het ‘Verhaal van Utrecht’, de geschiedenis van de provincie Utrecht. Diverse musea verkeren ook al enige tijd in een kwetsbare positie. Ik vind dat deze musea van groot belang zijn om het Utrechts erfgoed toegankelijk en bekend te maken voor een breder publiek; grotere streekmusea, zoals Flehite, zouden daarbij ook een belangrijke rol kunnen vervullen voor de kleinere. In het beleidskader ‘Beter in verbinding’ staat hoe ik als gedeputeerde Cultuur & Erfgoed namens de provincie ervoor wil zorgen dat de positie van de streek- en kasteelmusea wordt versterkt en dat ze toekomstbestendig worden. Provinciale Staten gaan dit voorstel binnenkort bespreken.
De gezamenlijkheid van de streek- en kasteelmusea is juist zo belangrijk om het ‘Verhaal van Utrecht’ bekend te maken bij een groot en breed publiek. Daarom wil de provincie de musea niet alleen individueel ondersteunen, maar juist in verbindingbrengen met elkaar. Ik wil dat de provincie Utrecht musea helpen te vernieuwen en een aanjagende rol spelen door het opbouwen van nieuwe netwerken, gezamenlijke marketing en samenwerking te stimuleren. Dit past bij onze provinciale rol in de cultuur- en erfgoedsector; partners als Landschap Erfgoed Utrecht en Visit Utrecht Region kunnen hierin ondersteunen.
Portaal voor de omgeving
Maar de provincie wil ook de verbinding tussen het museum en haar omgeving versterken door de musea te helpen beter zichtbaar te zijn op recreatieroutes als een soort portaal of informatiepunt. Hierdoor voelt de recreant zich eerder uitgenodigd om binnen te lopen, ook voor een kop koffie of informatie over de streek.
Nieuwe verhalen, nieuw publiek
Uit onderzoek blijkt dat musea hun tentoonstellingen willen actualiseren en met nieuwe verhalen het ‘Verhaal van Utrecht’ vanuit meerdere kanten willen vertellen. Die aanvulling op de geschiedenis maakt het Utrechtse verhaal completer, zodat het een breder publiek zal aanspreken. “Streek- en kasteelmusea zijn onmisbaar als vertellers van het ‘Verhaal van Utrecht’, de geschiedenis van onze provincie. We willen met inzet van onze eigen expertise, partners en financiën de positie van de streek- en kasteelmusea versterken, inclusief en toegankelijk maken. Een museum is inclusief in zijn programmering als een breed publiek zich kan herkennen in de verhalen die in het museum worden verteld. Het gaat nadrukkelijk ook om dat het voor iedereen leuk en aantrekkelijk wordt om een museum te bezoeken.
Lokale verbinding
De streek- en kasteelmusea zijn plekken van lokale verbinding en vormen mede de identiteit van een streek of gebied. Een streekmuseum bewaart de collectie en vertelt de verhalen over de geschiedenis van de streek en haar bewoners. De kasteelmusea doen dit door het verhaal van het monument te vertellen, dat is ingebed in de omgeving. De provincie Utrecht telt zo’n 40 musea die als streek- of kasteelmuseum kunnen worden aangemerkt.
Rob van Muilekom
PvdA Gedeputeerde Cultuur & Erfgoed provincie Utrecht