Amersfoortse fractievoorzitter van GroenLinks op de gezamenlijke lijst voor de Tweede Kamer

19 november 2023

Bram Leeuwenkamp, fractievoorzitter van GroenLinks in Amersfoort, staat als regiokandidaat op de lijst voor GroenLinks-PvdA bij de komende Tweede Kamer verkiezingen op 22 november. Dat betekent dat wij, Amersfoorters, de kans hebben op hem te stemmen.

Als #48 is hij er niet op uit om andere kandidaten te passeren, maar natuurlijk doet hij wel mee aan de campagne. GroenLinks-PvdA de grootste, dat is zijn missie. Intussen brengt zijn werk voor de raad hem bijvoorbeeld bij bewonersbijeenkomsten, zoals laatst bij de Noorderwierweg. “Die drukke weg in het Soesterkwartier wordt de komende jaren aangepakt; de omgeving wordt veiliger en groener. Ik vind het belangrijk om op dat soort moment verbinding te maken met bewoners, te horen hoe ze over dit soort dingen denken. Want zeker wanneer het hun eigen leefomgeving raakt, zijn mensen vaak heel betrokken.”

Marktwerking uit zorg en onderwijs

Maar sommige dingen kunnen niet op lokaal niveau geregeld worden, en daarom staat Bram op de lijst voor de Tweede Kamer. “Dat geldt zeker voor het werkveld waar ik uitkom: de jeugdzorg.” Hij werkte onder andere als groepsleider en als docent in het voortgezet speciaal onderwijs, met kinderen met een licht verstandelijke beperking en complexe gedragsproblematiek. Nu heeft hij bij de gemeente Soest op beleidsniveau met die tak te maken, en tijdens zijn eerste periode als raadslid, tussen 2018 en 2022, had hij jeugdzorg als aandachtsgebied.

“Het idee dat marktwerking de publieke sector beter maakt, klopt gewoon niet.” 

“Ik vind het belangrijk dat we de marktwerking uit een aantal sectoren halen, zoals de zorg en het onderwijs. Publieke zaken moeten toegankelijk zijn en van goede kwaliteit. Zo zorg je dat iedereen hiervan kan profiteren; dat niet de dikte van je portemonnee bepaalt hoe hoog de kwaliteit van de zorg is die je krijgt, of naar welke school je kinderen kunnen gaan. Het idee dat marktwerking diensten in de publieke sector beter maakt, klopt gewoon niet. Dat hebben de afgelopen jaren wel aangetoond. In het verkiezingsprogramma zie ik goede stappen om dit direct te verbeteren én een visie op hoe we op den duur zaken weer in publieke handen kunnen brengen. Dat vind ik echt goed.”

Nek aan nek race

De GroenLinkser juicht de samenwerking met de PvdA toe. “Ik denk dat we elkaar goed aanvullen. We willen radicaal aan de slag met klimaatbeleid, maar moeten er ook voor zorgen dat iedereen meekomt in deze transitie. Met deze samenwerking laten we zien dat we verschillen kunnen overbruggen, om een verandering in gang te zetten. Dat probeer ik lokaal ook te doen en dat past bij mij.

“Nu is het moment voor een andere koers voor Nederland.”

Hij ziet een nek-aan-nek race tussen GroenLinks-PvdA, Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt en de VVD, maar… “We moeten alles uit de kast trekken om te zorgen dat we uiteindelijk de grootste worden. Als Omtzigt de kans krijgt, gaat hij over rechts. Dat moeten we voorkomen, nu is het moment voor een andere koers voor Nederland.”

Energie voor grote opgaven

“Word ik niet verkozen? Dan blijf ik me met veel plezier inzetten als fractievoorzitter.” Zijn aandacht gaat de komende tijd in het bijzonder uit naar de gelote burgerraad en het realiseren van de zogeheten Skaeve Huse (woningen buiten de bebouwde kom, voor mensen met een verleden van woonoverlast). Maar ook het grote plaatje telt. “Ik ben trots op de koers die we sinds de gemeenteraadsverkiezingen hebben uitgezet. En ik heb volop energie om verder te werken aan de grote opgaven waar we voor staan: de woningbouw, de energietransitie en het bestrijden van ongelijkheid in Amersfoort.

Waar ben je naar op zoek?