Om ervoor te zorgen dat rijksmonumenten toegankelijk en behouden blijven voor het publiek, draagt de provincie Utrecht 6,9 miljoen euro bij uit het fonds Erfgoedparels. Dit geld is bedoeld voor het onderhoud en restauratie van 20 rijksmonumenten. Zo ook 2 Amersfoortse gebouwen: Onze Lieve Vrouwe ter Eem klooster en Huis Mariënweerd.
Ik ben als gedeputeerde Cultuur & Erfgoed erg blij dat we dit jaar alle 20 projectaanvragen hebben kunnen honoreren uit het fonds Erfgoedparels. Ik vind het belangrijk dat de rijksmonumenten in goede staat blijven, dat ze worden behouden voor de toekomst en dat iedereen ervan kan genieten. Relevante criteria om voor een subsidie in aanmerking te komen zijn een urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar. Ook wordt een extra subsidiepercentage verstrekt als het rijksmonument verduurzaamd wordt of als het een sociaal-maatschappelijke herbestemming heeft.
In 2023 is een grote diversiteit aan rijksmonumenten gehonoreerd, zoals een polderhuis, een kasteel, een klooster, een oud stadhuis, een buitenplaats, een park, de Domtoren, een voormalige gevangenis, de Inktpot en een school. Ik raad iedereen aan op bovenstaande link te klikken en de gebouwen te bezoeken.
Amersfoort Uitgelicht
Huis Mariënweerd bestaat uit twee panden. Een aan de Nieuweweg en een aan de Muurhuizen. Het complex is een historisch gegroeid ensemble dat vele verbouwingen en uitbreidingen heeft ondergaan. Het gaat hier om de gebouwen die rond 1400 op de gronden van de oudste stenen stadsmuur van Amersfoort werden gebouwd. Vanaf het einde van de negentiende eeuw zijn de verschillende gebouwdelen met elkaar verbonden en kreeg het een nieuwe functie van ‘zuster- en verzorgingshuis’. In de ’60 en ’70 werd het complex gerestaureerd en gerenoveerd. Het restauratieplan richt zich vooral op de buitenkant van het gebouw. In het plan worden diverse duurzaamheidsmaatregelen toegepast.
Het Onze Lieve Vrouwe ter Eem klooster is gebouwd in 1932 en in traditionalistische stijl ontworpen door architect B.J. Koldewey, in samenwerking met W.C.A. Kroese. Het kloostercomplex bestond uit drie delen: een meisjesinternaat, het Lyceum en de kweekschool. In totaal bood het Eemklooster een verblijfplaats voor ongeveer 500 zusters en meisjes. Het klooster O.L.V. ter Eem behoorde tot de congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Na het vertrek van de laatste zusters in 2008 heeft het Eemklooster een nieuwe invulling gekregen, o.a. als verzamelgebouw van aan erfgoed gelieerde bedrijven. Het restauratieplan omvat werkzaamheden aan zowel het in- als exterieur. Tevens worden verschillende duurzaamheidsmaatregelen getroffen.
Rob van Muilekom
PvdA-gedeputeerde Cultuur & Erfgoed provincie Utrecht