Wij zijn het duurzaamst.

Door Henk-Jan Wondergem op 6 februari 2022

De Partij van de Arbeid is de meest duurzame partij van Nederland. Nee, niet de D66 van Rob Jetten, of GroenLinks van Jesse Klaver. Ook niet de Partij van de Dieren van Esther Ouwehand kan claimen zoveel voor het milieu te doen als de PvdA.

“Huh?” zul je misschien denken. “Beter woonbeleid, opkomen voor werknemers, daar denk ik aan bij de PvdA. Strijden voor de medewerkers in de zorg en het onderwijs. Maar klimaat? Daarvoor hoef ik toch niet bij de PvdA te zijn?”

Zeker wel! Wij hebben namelijk een dreamteam op de belangrijkste plek in Europa zitten: Vice-president Frans Timmermans en zijn rechterhand Diederik Samson strijden dagelijks voor een duurzaam Europa. Terwijl klimaatminister Jetten met moeite de VVD zo ver krijgt om de uitstoot met 6% te verminderen, zijn Frans en Diederik met een Europese Green Deal aan het investeren met 1 biljoen euro (Een miljoen miljoen!) in de verduurzaming van Europa, en strijden zij voor een klimaatneutraal Europa in 2050.

En dat is broodnodig ook. Klimaatverandering houdt zich namelijk niet aan landsgrenzen. Een internationale samenwerking is broodnodig om te zorgen dat mijn generatie niet de rekening betaalt van de hebzuchtige meer-meer-meer economie. Het IPCC waarschuwt ons daar alvast voor: binnen 10 jaar kan de gemiddelde temperatuur met 1,5 graad stijgen. Dat betekent meer extremer weer, stijging van de zeespiegel, vaker overstromingen of droogtes. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in de rest van de wereld zal de klimaatcrisis impact hebben op de levens van mensen. En dat zal geopolitieke instabiliteit met zich mee brengen waar wij ook niet rekening mee moeten gaan houden. Linksom of rechtsom: Klimaatverandering is hier en blijft hier.

We mogen dan ook in onze handen knijpen dat er twee geweldige sociaaldemocraten aan het roer staan in Brussel. Maar vergis je niet: dat is geen toeval. Frans Timmermans staat daar alleen maar omdat hij in 2019 in Nederland de verkiezingen won en de PvdA de grootste partij van het land maakte. Met dat mandaat op zak kan hij in Brussel zijn stempel drukken.

Nu heeft Amersfoort ook een kans om te kiezen om een toekomstgericht en duurzame gemeente te worden. Als de PvdA net als in 2019 ook de grootste partij wordt, kunnen we met Amersfoort ook ons steentje bijdragen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Stem 16 maart voor de Amersfoort van de Toekomst. Stem PvdA.

Henk-Jan Wondergem

Henk-Jan Wondergem

Hoi! Ik ben Henk-Jan, 28 jaar. Ik ben opgegroeid in Voorthuizen. Toen ik in Groningen studeerde ben ik actief geworden voor de Groninger Studentenbond om studenten rechtsbijstand te bieden tegen huisjesmelkers. Daar heb ik veel studenten kunnen helpen hun huur te verlagen of andere problemen met hun huisbaas op te lossen. Maar ik merkte dat

Meer over Henk-Jan Wondergem