Werkbezoek aan René Slotboom, straatadvocaat 

Door Campagne Team op 14 februari 2022

Tijdens ons werkbezoek aan Motiva, spraken we straatadvocaat René Slotboom. Motiva helpt daklozen bij het leven op straat. Hoe belangrijk een huis is zagen we de afgelopen jaren gedurende de Coronapandemie. Helaas heeft in Amersfoort niet iedereen een dak boven het hoofd. Huisuitzettingen, armoede (ook door de toeslagaffaire) en een toename van daklozen jongeren zijn een groeiend probleem binnen Amersfoort. Ook de mensen die ten gevolge van een echtscheiding dakloos worden komt steeds meer voor. Volgens René is een doelgroep scheiding noodzakelijk, hierdoor komen de daklozen met ernstige psychische klachten niet in dezelfde opvang met mensen zonder psychische achtergrond. René uit zijn grote angst en zorg met betrekking tot de veiligheid ook op straat. Recent nog was er een incident bij daklozenopvang aan het Smallepad, een man die in een psychose was geraakt ging volledig door het lint. Omdat er vaak geweld dreigt en dit invloed heeft op de andere daklozen, is het goed dat er een splitsing plaatsvindt. Kwintes moet niet gebruikt worden als een afvoerputje van de samenleving, waar iedereen op een hoop wordt gegooid. Op de vraag wat Rene zou veranderen als hij wethouder was zegt hij: “de doelgroep scheiding regelen!”. 

Door achterstanden in de GGZ, worden diegenen die acuut hulp nodig hebben niet meteen geholpen. Ook de mensen die een huisuitzetting boven het hoofd hangt, krijgen te maken met de grote molen die bureaucratie heet. Hulp is niet altijd pasklaar en duurt lang. Dit geldt ook voor ondernemers en mensen die door de pandemie inkomstenverlies hebben geleden en hypotheekachterstanden hebben opgelopen, deze groep kan totaal niet op hulp rekenen. De pandemie heeft zijn sporen nagelaten, armoede, psychische problematiek en jonge kinderen die de dupe zijn.  

Hoe kunnen we de problematiek verbeteren? 

De wijkteams functioneren nog altijd niet goed aldus René, mensen stuitten op te veel regels binnen de organisatie, waardoor de hulpverlening ook hier beter en sneller kan. De integrale aanpak zou nog beter kunnen, bijvoorbeeld dat de politie ook aanwezig mag zijn bij noodzakelijke problemen die door Motiva worden aangekaart. Motiva wil de komende periode graag een specifieke straatadvocaat voor jongeren aanstellen, zodat er doelgericht hulp geboden kan worden. Iedereen verdient een veilig en fatsoenlijk bestaan. En iedereen die te lang rond de armoedegrens leeft heeft recht op hulp. We moeten tijdig ingrijpen en zorgen dat we preventief maatregelen implementeren. Door het tekort aan betaalbare huizen is het lastig om mensen weer een dak boven het hoofd te bieden, voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast moeten we de mensen die dakloos zijn blijven ondersteunen door een postadres aan te bieden, een ov-stempelkaart zodat dagbesteding haalbaar wordt.

Laten we in deze bizarre tijden elkaar de hand reiken en het zicht op elkaar niet verliezen, want de armoede slaat om zich heen ook bij werkende armen. De drempel om hulp te vragen is hoog en juist daarom is het tijd om aan elkaar terug te geven. 

De menselijke maat is waar het om gaat, stem sociaal, stem PvdA 

Verslag gemaakt door Rachida Issaoui

Huisuitzetting?

Het stappenplan om bewoners bij dreigende huisuitzetting te voorkomen.
Bron: Motiva Straatadvocaten

Dakloos?

Het stappenplan om dakloze bewoners te helpen.
Bron: Motiva Straatadvocaten

Campagne Team

Campagne Team

Het campagne team bestaat uit kandidaatsraadsleden voor- en bestuursleden van de PvdA afdeling Amersfoort-Bunschuten. Het team voert campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Heb je ideeën?  Laat het ons weten.  

Meer over Campagne Team