Welzijn jongeren in coronatijd, schriftelijke vragen Harun

Door Harun Keskin op 16 februari 2021

Harun stelt schriftelijke vragen aan het college over het welzijn van jongeren in Coronatijd. Onlangs riepen diverse wethouders jeugd samen met jongeren, deskundigen, hulpverleners en gemeenteraadsleden het demissionair kabinet op om de handen ineen te slaan en samen, binnen vier maanden, een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren, zodat de jeugd perspectief geboden kan worden(1). Harun wil van het college meer weten over de situatie in Amersfoort is.

Harun vraagt onder andere of het college de problematiek bij de jeugd, zoals die in de brandbrief aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer, wordt geschetst herkent. Is er bijvoorbeeld zicht op de onderwijsachterstanden. Als dat zo is wil Harun weten of deze zijn toegenomen.

Maar ook vraagt Harun of de zorg van jongeren met een chronische aandoening wordt gecontinueerd. Hoe het zit met de druk op jeugdpsychiaters. Gaat het in Amersfoort, net als op verschillende andere plekken in het land, dan om klachten als somberheid, angst, slaapproblemen en gevoelens van eenzaamheid?

Harun vraagt ook of er enkel wordt gefocust op crisissituaties waardoor er sprake is van uitgestelde jeugdzorg. Ook de niet acute gevallen verdienen aandacht, zo kan je mogelijk problemen in de toekomst voorkomen.

Ook wordt er gevraagd of de gemeente mee kan denken met scholen, hen eventueel kan ondersteunen bij de heropening. Hierop volgt direct de volgende vraag: Zijn er voldoende fysieke ruimtes waar jongeren in een veilige omgeving kunnen leren, of bijvoorbeeld bewegen. Worden er extra fysieke ruimtes aangeboden door de gemeente, bijvoorbeeld sporthallen, buurthuizen en congrescentra? Of krijgen scholen eenvoudig in te zetten extra budget/subsidie voor hulp op maat?

Het kabinet stelt 200 miljoen euro extra beschikbaar voor een maatschappelijk steunpakket gericht op sociaal en mentaal welzijn en leefstijl(2). In de regel verkrijgt Amersfoort 1% van een dergelijk steunpakket. Ligt er een concreet plan om de opgelopen onderwijsachterstanden de komende periode in te lopen en neemt de gemeente hierbij ook haar verantwoordelijkheid?

Zie onderstaand de volledige tekst van de schriftelijke vragen ‘welzijn jongeren in coronatijd’.

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:
1. Herkent het College de problematiek bij de jeugd, zoals die in de brandbrief aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer, wordt geschetst?
2. Is er zicht op de onderwijsachterstanden? En zo ja, zijn deze toegenomen?
3. Hoe is het met de jongeren, die een chronische aandoening hebben? Wordt hun zorg gecontinueerd en komen zij nog wel buiten?
4. Neemt de druk op jeugdpsychiaters toe, zoals op verschillende plekken in het land het geval is? En gaat het hier dan om klachten als somberheid, angst, slaapproblemen en gevoelens van eenzaamheid?
5. Hoe staat het met de meldingen van huiselijk geweld? Nemen deze toe?
6. Is er een toename van het aantal crisismeldingen en -opnames?
7. Is er een crisisoverleg met zorg en onderwijs, waar de acute problemen voor de jeugd worden besproken en aangepakt? Worden er daar interventies gepleegd, wanneer de problemen structureel blijken te zijn? Zo nee, is het College bereid dit te gaan initiëren?
8. Door te focussen op crisissituaties creëren we mogelijk extra problemen in de toekomst. Kinderen met lichtere problemen worden niet geholpen en dit kan leiden tot grotere problemen. Is er sprake van uitgestelde (jeugd)zorg? Hoe houdt de gemeente de vinger aan de pols en wordt escalatie voorkomen?
9. Is er een plan voor de heropening van middelbare scholen? Is het college het met ons eens, dat dit niet alleen een probleem voor de scholen is, maar dat de gemeente hierbij kan ondersteunen en meedenken?

10. Biedt de gemeente extra fysieke ruimtes aan om veilig te bewegen en te leren? Denk hierbij aan sporthallen, buurthuizen en congrescentra?

11. Krijgen scholen eenvoudig in te zetten extra budget/subsidie voor hulp op maat? 

12. Het kabinet stelt 200 miljoen Euro beschikbaar, waar Amersfoort in de regel 1% van krijgt.

Ligt er een concreet plan om de opgelopen onderwijsachterstanden de komende periode in te lopen en neemt de gemeente hierbij ook haar verantwoordelijkheid?

1. https://www.barendrecht.nl/brandbrief-jongeren-deskundigen-hulpverleners-wethouders-en-gemeenteraadsleden-roepen-op-tot
2. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/02/12/kabinet-stelt-200-miljoen-euro-beschikbaar-voor-welzijn-in-coronatijd

Harun Keskin

Harun Keskin

Als sociaal-democraat zet ik mij in voor gelijke kansen voor iedereen. Een inclusieve samenleving waarin je jezelf kunt ontwikkelen en een bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Een overheid die er is voor mensen die door een moeilijke periode gaan, waarbij zij benaderd worden vanuit vertrouwen, niet vanuit wantrouwen. De juiste zorg voor hen die

Meer over Harun Keskin