Voorkom afbraak van het Sociaal Domein!
De Partij van de Arbeid stelt schriftelijke vragen over de door het College voorgenomen bezuinigingen op het Sociaal Domein. Concreet gaat het om de Individuele Inkomenstoeslag, de Actiefpremie en de Mantelzorg, waarmee de gemeente Amersfoort een sociaal gezicht had opgebouwd, maar dat nu wordt afgebroken. Dit beleid gaat ook regelrecht in tegen de coalitieambitie “Een inclusieve stad, geregisseerd vanuit het Sociaal Domein”. Deze bezuiniging betekent een ingrijpende verandering op het leven van Amersfoortse kwetsbaren.
Daarnaast zijn we al jaren getuige van de uitholling van de reserves, waaronder die van het Sociaal Domein, welke eens op 20 miljoen Euro heeft gestaan, om tegenvallers op te vangen. Momenteel staat de betreffende reserve op 3 ton, omdat het al jaren niet wordt aangevuld. Ondanks dat het Sociaal Domein een positief resultaat laat zien in de Jaarrekening, wordt noch de reserve aangevuld, noch de voorgenomen bezuiniging op deze portefeuille teruggedraaid.
Daarentegen zet het College volop in op prestigieuze projecten, waarvan de financiering afhangt van ‘gamechangers’. Deze ‘gamechangers’ blijken subsidieaanvragen te zijn bij het Rijk, de Provincie het Europa. Een voorbeeld daarvan is de aanvraag van CEF subsidie voor de Westelijke Ontsluiting.
Deze week heeft het Europees Parlement besloten een nieuw fonds van 413 miljoen euro in te stellen. Dit fonds is onder andere voor de ondersteuning van kwetsbare groepen. Fractievoorzitter Keskin vraagt of het college voornemens op de hoogte is van dit fonds en voornemens is een subsidieaanvraag in te dienen. Toekenning van deze subsidie zou namelijk een ‘gamechanger’ kunnen zijn voor de kwetsbaren in onze stad. Met deze bijdrage zouden de voorgenomen bezuinigingen op de IIT, Actiefpremie en Mantelzorg tegengehouden kunnen worden, mits het College hier werk van maakt.
Het Europese fonds van 413 miljoen euro is ook bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In Amersfoort zijn er rond de 1450 personen die langdurig werkloos zijn en zodoende een afstand tot de arbeidsmarkt hebben opgebouwd. Bij eerdere discussies over onder andere de basisbaan, is dit aantal door het College als relatief weinig afgedaan. In relatieve zin gaat het inderdaad om nog geen 1% van de Amersfoortse populatie. Het gaat hier echter wel om een significant aantal in absolute termen: bijna 1500 mensen! Een deel zou wellicht nooit meer kunnen werken. Die moet je vanuit de Participatiewet ook niet het vuur aan de schenen leggen en al zeker niet als fraudeur behandelen wat in veel gemeentes toch wel de uitwerking van de Participatiewet blijkt te zijn. Wat de PvdA betreft laten we deze mensen in hun waarde en maken we echt werk van mensen die gemotiveerd zijn een bijdrage in de samenleving te leveren. Help hen aan het werk met een gemeentelijk fonds, gesubsidieerd met Europees geld. Lever daarmee ook een bijdrage aan de omscholing naar een groene en digitale economie.
Een andere kwetsbare groep bestaat uit kinderen die lijden onder armoede. Fractievoorzitter Keskin wil daarom weten of het College voornemens is om een aanvraag in te dienen voor dit fonds en de gemeenteraad hier over te informeren?
Klik hier om de bij de griffie ingediende schriftelijke vragen te bekijken.
Update 15.06.2021: Fractievoorzitter Keskin heeft de schriftelijke vragen kracht bijgezet in een interview met DeStadAmersfoort, klik hier of op de link om het artikel te bekijken:
https://www.destadamersfoort.nl/premium/algemeen/politiek/689951/pvda-minder-prestigeobjecten-geen-bezuinigingen-voor-mensen-in-
Update 13.06.2021: Het Algemeen Dagblad Amersfoortse Courant schrijft over de ingediende schriftelijke vragen “Politieke actie tegen korten op bijstand in Amersfoort: ‘het sociale gezicht wordt afgebroken’”, klik hier of op de link om het artikel te bekijken:
https://www.ad.nl/amersfoort/politieke-actie-tegen-korten-op-bijstand-in-amersfoort-het-sociale-gezicht-wordt-afgebroken~a8da16040/