SAMEN INVESTEREN IN WONEN EN AANTREKKELIJKE WIJKEN

Door Rob van Muilekom op 29 november 2020

Als PvdA gedeputeerde met de portefeuille Wonen & Binnenstedelijke ontwikkeling vind ik het zeer belangrijk dat de provincie steun geeft aan gemeenten om tot versnelling van de woningbouw te komen. En daarbij te kijken wat er nodig is om verouderde binnenstedelijke gebieden een nieuwe toekomst te geven. Zeker als ze zijn gelegen vlakbij OV-knooppunten en de voorzieningen in steden en dorpen. Op 18 november heeft Provinciale Staten hiervoor 20 miljoen extra vrijgemaakt.

Het extra geld is hard nodig, want de krapte op de Utrechtse woningmarkt neemt toe en er is dringend behoefte aan meer betaalbare en toekomstbestendige woningen. Naast betaalbare woningen kennen de binnenstedelijke plannen vaker onrendabele toppen. Op meerdere plekken in de provincie liggen kansrijke gebieden nabij OV-knooppunten waar veel woningen gebouwd kunnen worden zoals in Woerden, Houten, Utrecht, Bunnik en ook in Amersfoort. Met deze extra provinciale middelen wil ik samen met de gemeenten ook met het Rijk het gesprek aangaan opdat zij ook extra middelen inzetten voor de Utrechtse woningbouw, zoals uit de Woningbouwimpulsgelden.

Langs Eem en Spoor en de Hoef

Ook Amersfoort kent twee gebieden die helemaal voldoen aan de bovengenoemde criteria.  Het gebied Langs Eem en Spoor bestaat uit een verouderd bedrijventerrein Kop van Isselt, een te transformeren voormalig stationsemplacement en daar tussen de wijk Soesterkwartier. De gemeente Amersfoort wil de komende 10 jaar een uniek stedelijk gebied toevoegen, grenzend aan de binnenstad en NS-station Amersfoort Centraal. Een woon-werk-recreatieplek waar aandacht is voor een groot aantal woningen ( 3000-4000 waarvan 55 % betaalbaar). Vanuit de provincie wil ik daarbij graag ondersteuning geven om bijvoorbeeld de verplaatsing van de ROVA en de verplaatsing van milieuhinderlijk bedrijf als een tankstation mogelijk te maken; zonder het weghalen van deze barrières is d gewenste ontwikkeling niet mogelijk.

Een ander voorbeeld is het gebied De Hoef West. Dit gebied is gelegen direct aan NS station Amersfoort Schothorst en kent de nodige leegstand van kantoren en bedrijven. De gemeente en provincie kunnen hier ook tot een geslaagde gebiedsontwikkeling komen waardoor een duurzaam, levendig en gemengd stuk stad ontstaat. Een stadswijk waar het fijn is om te wonen, werken, leren en ontspannen. Een flink aantal woningen ( circa 2500 ) kan in de Hoef West gerealiseerd worden, via nieuwbouw en in bestaande panden.

Als gemeente, provincie en het rijk als 1 overheid willen samenwerken bij de  aanpak van de grote maatschappelijke opgaven dan is er veel mogelijk.

Rob van Muilekom
PvdA-gedeputeerde Binnenstedelijke Ontwikkeling en Wonen

Rob van Muilekom

Rob van Muilekom

De mens staat voor mij immer centraal. Daarom ga ik mij inzetten voor meer banen, zeker ook voor mensen met een lagere opleiding. Voldoende betaalbare en goede woningen in de dorpen en de steden. En een aantrekkelijke omgeving waar je kunt genieten van de mooie natuur, cultuur en landschap in Utrecht. MIJN FAVORIETE PLEK IN

Meer over Rob van Muilekom