Regionale samenwerking houdt voorzieningen toegankelijk en betaalbaar

Door Rob van Muilekom op 13 mei 2018

Vele voorzieningen dreigen vaker voor diverse groepen niet toegankelijk en betaalbaar te zijn.
Ook in de regio Amersfoort probeert elke gemeente op zich haar voorzieningen open te houden. Vaker tegen beter weten in. Immers voorzieningen op het vlak van cultuur, sport, welzijn en ook onderwijs zijn meestal kostbaar. En vooral in economisch slechte tijden worden juist op deze voorzieningen bezuinigd wat kan leiden tot sluiting.

De grote vraag voor mij blijft steeds waarom niet samen een zwembad, een onderwijslocatie, een bibliotheek of ontmoetingscentrum exploiteren. Dat kan gezamenlijk tot een flinke kostenbesparing leiden plus dat de voorzieningen voor eenieder toegankelijk en betaalbaar kunnen blijven. Is het gesteggel tussen gemeenten in welke gemeente de voorziening dan juist moet komen de boosdoener? Wie strijkt de grondopbrengsten op? Of is het de trots van een wethouder die juist iets wil alleen voor zijn/haar eigen gemeente?

Naar mijn mening is de regio de goede schaal om af te wegen of je een toegankelijke en betaalbare voorziening in een wijk, gemeente of de regio wil borgen. En elkaar wat gunnen hoort daar ook bij.

Een goed of misschien ook juist slecht voorbeeld is de mooie en ook door Amersfoorters veel bezochte groen recreatieve voorziening Het Henschotermeer in Woudenberg. De regiogemeenten en de provincie hebben het recreatieschap opgeheven,  als ook de middelen die ze er gezamenlijk instopten lijken te zijn verdwenen. Resultaat: eigenaar Landgoed Den Treek verkoopt het aan een particulier en die moet het zonder overheidsbijdragen maar zien te runnen. Gevolg er moet toegang betaald gaan worden en er komt een hek om heen.

De PvdA-fractie in PS Utrecht heeft samen met lokale PvdA-, SP- en GL-fracties een actie opgezet om dit te voorkomen. Een lastige en uitdagende opgave. En de provincie en regiogemeenten moeten de handen weer ineen  slaan: regionale samenwerking houdt immers voorzieningen toegankelijk en betaalbaar!

 

Rob van Muilekom

Fractievoorzitter PvdA PS Utrecht

Rob van Muilekom

Rob van Muilekom

De mens staat voor mij immer centraal. Daarom ga ik mij inzetten voor meer banen, zeker ook voor mensen met een lagere opleiding. Voldoende betaalbare en goede woningen in de dorpen en de steden. En een aantrekkelijke omgeving waar je kunt genieten van de mooie natuur, cultuur en landschap in Utrecht. MIJN FAVORIETE PLEK IN

Meer over Rob van Muilekom

Blijf op de hoogte

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe update via e-mail

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.