Onderwijs als grote gelijkmaker

Door Henk-Jan Wondergem op 27 februari 2022

In geen gebied van onze maatschappij wordt de politieke strijd zo heftig gevoerd dan in het onderwijs. Ga maar na, FvD die een meldpunt inricht tegen “linkse indoctrinatie”, JA21 die een “anti-woke”-congres organiseert tegen een vermeende cancelcultuur die in het onderwijs zou bestaan, de speciale positie die het bijzonder onderwijs inneemt in ons onderwijs- en grondrechten bestel dankzij art. 23 van de Grondwet.

Voor veel mensen is de basisschool van vandaag het Nederland van morgen, en ook voor ons is dat niet anders. Het is daarom van cruciaal belang dat de PvdA ook haar sociaaldemocratische waarden laat terugkomen in haar onderwijsbeleid. Het onderwijs is het middel voor verheffing en emancipatie.

Het is dan ook verdrietig om te horen dat die verheffing en emancipatie onder druk staan in Amersfoort. Bij een afgelopen werkbezoek aan het Soesterkwartier te horen kregen dat steeds meer inwoners met hoge inkomens hun kinderen naar scholen buiten de wijk sturen. Deze huishoudens gentrificeren niet alleen hun buren de straat uit, maar misgunnen hun buurmeisjes en jongens ook nog eens dezelfde kansen.

Ik laat een uitgebreide analyse over de negatieve gevolgen van deze praktijken wel aan Twentse Volkskrant-columnisten met een alliteraterende naam, maar duidelijk is dat de kansenongelijkheid hier al begint. Als de PvdA wil dat het onderwijs de grote gelijkmaker blijft, moeten we dit tegengaan.

Henk-Jan Wondergem

Henk-Jan Wondergem

Hoi! Ik ben Henk-Jan, 28 jaar. Ik ben opgegroeid in Voorthuizen. Toen ik in Groningen studeerde ben ik actief geworden voor de Groninger Studentenbond om studenten rechtsbijstand te bieden tegen huisjesmelkers. Daar heb ik veel studenten kunnen helpen hun huur te verlagen of andere problemen met hun huisbaas op te lossen. Maar ik merkte dat

Meer over Henk-Jan Wondergem

Waar ben je naar op zoek?