Fractievoorzitter Rob Smulders over de campagne

17 maart 2018

De campagnecommissie en programmacommissie gaan al in oktober 2017 van start. De eerste ideeën worden geboren. “Laten we een effectieve en vooral ook digitale campagne houden om meer mensen te bereiken”, en dat zijn we nu ook aan het doen! Al wekenlang staat er een PvdA-advertentie online bij De Stad Amersfoort en bij het AD. We maken filmpjes en foto’s en delen ze op onze nieuwe PvdA website www.amersfoort.pvda.nl en in de sociale media twitter en Facebook. Alles om maar extra zichtbaar te zijn. Dat vinden we nog niet genoeg en daarom hebben we een campagnekrant met persoonlijke flyers van de 8 kandidaatraadsleden gemaakt. De campagnekrant wordt aanstaande woensdag 14 maart overal in Amersfoort (55.000 brievenbussen) bezorgd wordt. En natuurlijk lopen we door de stad, staan we op de Varkensmarkt en delen we rozen uit op de NS-stations.

De afgelopen week waren er heel veel verkiezingsactiviteiten en hield ik me tussendoor nog met de laatste fractievergadering en de laatste raadsvergadering bezig. In de laatste raadsvergadering van afgelopen dinsdag is er over veel onderwerpen nog een Besluit vastgesteld. Over het raadsvoorstel om nu snel met de CO2-neutrale stad in 2030 te beginnen, hakken we op 27 maart alsnog de knoop door. Wel bijzonder dat er na 4 jaar politiek bedrijven een nieuwe tijd aanbreekt met andere thema’s op de agenda, een vernieuwde samenwerking met partijen én een nieuwe PvdA-fractie! We stevenen af op 21 maart en gaan er van uit dat we 4 tot 6 zetels kunnen halen.

Er zijn al veel debatten geweest. Afgelopen woensdag was er het debat over wonen. Dit werd georganiseerd door de drie Amersfoortse corporaties Omnia, Portaal en de Alliantie. De boodschap is duidelijk, er moeten minstens 10.000 woningen bij komen, liefst zoveel mogelijk sociale huur! De PvdA wil de groene gebieden niet opofferen maar vooral inbreiden op de Wagenwerkplaats, De Nieuwe Stad, Kop van Isselt, Vathorst-West en andere kleinere locaties. En waar mogelijk willen we de hoogte in bouwen.

Deze week was er ook een mooi debat over duurzaamheid in de Johanneskerk. Amersfoort wil in 2030 CO2 neutraal zijn. Dat is echt een hele opgave die ook kosten met zich mee brengt voor mensen met een kleine beurs die nu al veel geld aan wonen en energie uitgeven. We willen duurzame woningen, wijken loskoppelen van het gas en andere hernieuwbare bronnen gebruiken. Van belang is dat we alle inwoners van Amersfoort hier goed in meenemen!

Zaterdagmorgen was er in de Koperhorst een mooi debat met ouderen over mobiliteit, kleiner wonen en kwalitatieve zorg dichtbij brengen. Echt heel interessant om te zien hoe de discussie gaat tussen betrokken ouderen en raadsleden van andere partijen. Op de website www.AmersfoortKiest.nl staan mooie interviews met mensen die betrokken zijn bij de stad, zoals Cieka Galenkamp van de Voedselbank. Maar ook vind u er nieuws over Stadsring 51, Milieudefensie en initiatieven om een woonwijk op Zon en Schild te laten verrijzen zodat GGZ-zorg dichtbij de cliënten kan worden georganiseerd. Zelf had ik zaterdag in het Eemhuis een interview over ruimtelijke ontwikkeling en bezuinigingen op de GGZ.

We sloten de dag gisteren af met Europarlementariër Paul Tang. Het campagneteam liep samen met Paul en lijsttrekker Grace Tanamal door de Langestraat. Op de Varkensmarkt hadden we leuke gesprekken met mensen. Soms gaat het over verlies van vertrouwen in de politiek en vaak horen we ook “jullie zijn goed bezig, ik ga op jullie stemmen”.

Maandag 12 maart gaan we de wijk in met Tweede Kamerlid Henk Nijboer. We spreken over sociale huurwoningen in Randenbroek en goedkope koop- en huurwoningen. Aanstaande woensdag vind in het Eemhuis het groot lijstrekkersdebat plaats en zaterdag 17 maart organiseert de PvdA een zorgdebat in het Sint Pieters en Bloklandsgasthuis in Vathorst. Grace Tanamal, Fleur Imming en Annet de Raadt zijn daarbij aanwezig. Houd Facebook, twitter en onze PvdA website www.amersfoort.pvda.nl in de gaten.

Ik hoop u de komende week ergens te treffen!

Rob Smulders, fractievoorzitter en nummer 2 op de kandidatenlijst van de PvdA