Een toekomstbestendige zorg

Door Rachida Issaoui op 24 januari 2022

Ik ben Rachida Issaoui, ik werk als doktersassistente in de huisartsenzorg en studeer Integrale veiligheidskunde. Ik sta voor de PvdA Amersfoort op nummer 2 op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022.

Als doktersassistente in de huisartsenzorg zie ik dagelijks hoe belangrijk goede en toegankelijke zorg is. Ik zet mij in om ten allen tijden beschikbaar te zijn voor mensen die kwetsbaar zijn en bij de huisartsenpraktijk aankloppen voor hulp. Daar doen we allemaal hard ons best voor. We willen kwaliteit waarborgen en iedereen die bij ons aanklopt voorzien van zorg op maat. Helaas heb ik als beroepsbeoefenaar in de huisartsenzorg ervaren dat de zorg onder druk staat. Dit hoor ik ook steeds meer van professionals om mij heen uit de GGZ, thuiszorg en huisartsenzorg. Ik zag dit ook toen mijn moeder overleed en drie dagen in het ziekenhuis lag. De verpleegkundigen werkten heel erg hard en hadden geen moment voor zichzelf om even te pauzeren. Er was een enorme onderbezetting, Corona heeft gezorgd voor een hogere werkdruk en ziekte en uitval, maar ook achterstanden in de zorg.

Dit uit zich in patiënten die een steeds korter lontje krijgen en helaas neemt agressie ook steeds meer toe. In de complexe tijd waarin we leven is er ook een complexe zorgvraag. Er is een toename van daklozen, mensen met psychische problematiek ook steeds meer bij jongeren. Daarnaast hebben we ook te maken met vergrijzing en vereenzaming. Helaas krijgen deze mensen niet meteen de juiste hulp want in de thuiszorg, GGZ, en in ziekenhuizen is er een groot tekort aan professionals.

De gemeente Amersfoort moet de zorg toekomstbestendig maken. Investeren in preventie, organisatie en regie en dit tijdig inzetten. Hierbij moet er gewerkt worden via een integrale aanpak binnen de gemeente om de positieve gezondheid te bevorderen. Er moeten tijdig professionals aangenomen worden en deze nog beter laten samenwerken met alle betrokken instanties.

Het is nodig dat iedereen toegang krijgt tot goede en betaalbare zorg. Iedereen heeft het recht om op tijd bij een professional terecht te kunnen en zich gezond te voelen. Daarnaast moeten we investeren in een gezondere leefstijl en een goede gezonde cultuur van voeding, beweging en goed slapen. Juist in deze tijd waarin zorg allesbehalve vanzelfsprekend is moet het tot iedereen doordringen hoe kwetsbaar we zijn en het belang zien van een gezonde veilige manier van leven. Laten we als samenleving ons hard maken dat iedereen kan participeren in Amersfoort en hierbij is een goede gezondheid van belang.

Voorkomen is beter dan genezen.

Rachida Issaoui

Rachida Issaoui

Ik ben Rachida Issaoui, sinds 2022 raadslid in Amersfoort. Ik hou van schrijven, hardlopen en reizen. Sinds 1989 heb ik me gevestigd in Amersfoort en hier woon en werk ik nog steeds met veel plezier. Werkzaam in de huisartsenzorg zag ik van dichtbij wat er voor problematiek leeft in de verschillende wijken in Amersfoort. Na

Meer over Rachida Issaoui