PvdA zet sociaal ondernemen op de agenda

Door Annet de Raadt op 11 januari 2019

De PvdA heeft een ronde georganiseerd over sociaal ondernemerschap, die op dinsdag 15 januari 2019 zal plaatsvinden: https://amersfoort.notubiz.nl/document/7188520/1.

Na een ingekomen brief aan de gemeenteraad vorig jaar over ‘sociaal ondernemen in Amersfoort’ – ondertekend door diverse sociale ondernemers uit Amersfoort – werd duidelijk dat sociale ondernemers veel knelpunten ervaren. Volgens de PvdA ligt er veel potentie van samenwerking tussen sociale ondernemers en de gemeente Amersfoort. Daarom heeft de PvdA een ronde georganiseerd over dit thema.

In een 90-minuten durende rondetafelgesprek dd. 15 januari a.s. vanaf 19:00 uur in het stadhuis gemeente Amersfoort zullen we spreken over de nut en noodzaak en de rol en positie van sociaal ondernemerschap voor de gemeente Amersfoort. Wat gebeurt er al op dit vlak en wat is er vanuit de gemeente nodig en mogelijk om ‘best practices’ en het toevoegen van maatschappelijke waarde op dit terrein te stimuleren? Welke kansen liggen er? En wat zijn de grootste knelpunten die huidige sociale ondernemers ervaren?

Impact maken staat bij sociale ondernemers voorop. Een bekend voorbeeld van een sociale onderneming is Tony Chocolonely: door chocolade te maken op een manier waar geen nare bijsmaak aan kleeft. Dit betekent: 100% slaafvrij (People) en lettende op de Planet (duurzaamheid) en Profit (winst, om te kunnen voortbestaan).

Sociale ondernemers ervaren vandaag de dag nog veel te veel beperkingen en tegenwerking, m.n. in de samenwerking met de gemeente. Ze hebben vaak hybride verdienmodellen en maken soms gebruik van publieke middelen. Het zijn nieuwe spelers in het publieke domein. Zij merken dat de gemeente het (nog) lastig vindt om dit publieke domein te delen met hen als nieuwe spelers. Ook PwC constateert dit in haar rapport ‘Prille kansen: de samenwerking tussen sociale ondernemingen en gemeenten in Nederland’ en in ‘Het bouwen van een ecosysteem voor sociaal ondernemerschap: de geleerde lessen uit Nederlandhttps://amersfoort.notubiz.nl/document/7188523/1.

Uit hun onderzoek komt tevens naar voren dat sociale ondernemingen een logische partner voor gemeenten zijn, omdat beiden dezelfde doelen willen bereiken. Of het nu gaat om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt weer laten meedoen in de samenleving, hergebruik van afval of eenzaamheid onder ouderen verminderen.

De ronde op 15 januari 2019 heeft als doel duidelijkheid te hebben:

  • wat sociale ondernemingen zijn: nut en noodzaak van sociaal ondernemerschap voor de gemeente Amersfoort;
  • sociale ondernemingen in Amersfoort te leren kennen;
  • kansen en belemmeringen;
  • rol van raad en college daarin.

Kortom, de PvdA wil de gemeente uitdagen samen te werken en verbindingen te leggen om zo samen meer waarde te brengen in het veld!

Voor meer informatie: buitengewoon raadslid Annet de Raadt (PvdA), tel. 06-36488204

Annet de Raadt

Annet de Raadt

ZEKER ZIJN VAN HULP ALS DAT NODIG IS Als ombudsvrouw voor de PvdA maak ik mij sterk voor een gemeente die geen enkele burger laat vallen. Ik zet mij in voor veiligheid, gelijkheid en rechtvaardigheid en als raadslid zal ik de gemeente Amersfoort aanspreken op goed democratisch functioneren en het leveren van kwaliteit van zorg

Meer over Annet de Raadt

Blijf op de hoogte

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe update via e-mail

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.