Iedereen bestaat

Door Rob Smulders op 27 maart 2019

De Partij van de Arbeid stelt schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het briefadres voor dak- en thuislozen. Dit doet zij naar aanleiding van het artikel over ‘spookburger’ Jan (72)[1]in het Algemeen Dagblad Amersfoort.

Verschillende keren is gebleken dat het verstrekken van een adres aan dak- en thuislozen bij de gemeente Amersfoort problemen geeft. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal daklozen in enkele jaren tijd landelijk met 74% is gestegen van 18.000 naar 31.000 of meer, hiervan verblijft het merendeel in de steden.

De fractie van de PvdA wilt weten met welke partijen (Kwintes, Motiva straatadvocaten, corporatie(s) of een wijkteam) de gemeente contact heeft onderhouden voor dit specifieke geval en in hoeverre er een protocol bestaat voor dak- en thuislozen zonder adres.

Het is een wettelijke taak van de gemeente om een adres aan dak- en thuislozen te geven omdat zij anders niet bestaan, de PvdA vraagt dan ook in hoeverre het uitmaakt of iemand uit de regio Amersfoort komt. Ergens vreedzaam en waardig kunnen leven is een recht op basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, hiervoor is een briefadres noodzakelijk.

De Partij van de Arbeid gelooft in zeker zijn van welzijn en vindt daarom dat dak- en thuislozen in Amersfoort recht hebben op een briefadres. Zonder briefadres bestaan zij niet en maken zij geen aanspraak op basis zekerheden.

[1]Algemeen Dagblad Amersfoort (23 maart 2019)
“Jan 72 gaat door het leven als een spookburger: Ik besta eigenlijk niet meer.”.

Rob Smulders

Rob Smulders

ZEKER ZIJN VAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING Als raadslid en fractievoorzitter hecht ik aan een authentieke en transparante manier van besturen, die mensen bij elkaar brengt. Ik ken de stad inmiddels goed en ik weet hoe de wijken en buurten van elkaar verschillen en allemaal een eigen identiteit hebben. Ik wil de Amersfoortse wijk- en dorpsbewoners

Meer over Rob Smulders

Blijf op de hoogte

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe update via e-mail

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.